logo

Wet Bestuur Toezicht en Rechtspersonen (WBTR)

Alle (informele) verenigingen en stichtingen moeten voldoen aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze wet is bedoeld om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Bovendien voorkomt deze wet dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten een vereniging schaden.

Meer informatie over deze wet vind je hieronder.

Informatie Wet Bestuur Toezicht en Rechtspersonen (WBTR)

De Wet Bestuur Toezicht en Rechtspersonen (WBTR) is niet alleen bedoeld om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren, maar ook om te voorkomen dat ongewenste activiteiten een vereniging schaden. Denk bijvoorbeeld aan wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking en misbruik van posities. Deze wet geldt voor alle verenigingen, stichtingen en coöperaties: maatschappelijk, sport, zorg, cultureel of zakelijk. Ook informele verenigingen die geen statuten hebben, maar wel de structuur van een vereniging hebben, vallen hieronder. Denk bijvoorbeeld aan een zangvereniging, wijkvereniging, personeelsvereniging etc.

Meer informatie over WBTR vind je hier:

Uiteindelijk Belanghebbenden (UBO)

Sinds 27 september 2020 geldt voor alle verenigingen de verplichting om hun uiteindelijke belanghebbenden (UBO) te registreren in het UBO-register. Het doel van het UBO-register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Meer informatie over het UBO-register vind je hier.

Vragen?

Heb je vragen over de WBTR of het UBO-register? Neem dan contact op met onze verenigingsconsulent Tom Eijkelenberg.

T: 046 – 43 89 340
E: info@njoybeek.nl

Liever hulp van een notaris?

Metis Notarissen
Australiëlaan 90
6199 AA Maastricht Airport
088 – 30 40 304
info@metisnotarissen.nl
www.metisnotarissen.nl

Metis Notarissen biedt een gratis check van de statuten aan voor verenigingen en stichtingen. Vervolgens stellen ze een vrijblijvende offerte op voor de werkzaamheden.

Notariaat Pas
Wolfeynde 2
6191 EB Beek
046 – 43 72 454
info@notariaatpas.nl
www.notariaatpas.nl

Notariaat Pas controleert je statuten. Indien er wijzingen nodig zijn, wordt er een speciaal tarief gehanteerd, mits ze hun modelstatuten kunnen gebruiken.

Wil je graag een bespreking vooraf en/of statuten die afwijken van het model? Dan ontvang je een vrijblijvende offerte.