Stijging Vrijwilligersvergoeding

mrt 18, 2021

De vrijwilligersvergoeding is bedoeld om alle door een vrijwilliger gemaakte onkosten in verband met het vrijwilligerswerk (inclusief bijvoorbeeld reiskosten en vergoedingen in natura) te compenseren.

Wanneer ben je een vrijwilliger?
Je bent vrijwilliger als je aan de volgende 4 voorwaarden voldoet:

Je verricht werkzaamheden voor:
een organisatie die niet is onderworpen aan vennootschapsbelasting of daarvan is vrijgesteld
een sportvereniging of sportstichting
een ANBI
Je bent niet in dienst bij de organisatie, sportvereniging of sportstichting.
Je doet de werkzaamheden niet voor jouw beroep.
De vergoeding die je voor het werk krijgt, is een vrijwilligersvergoeding. Dat wil zeggen dat de vergoeding zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk.
Vergoeding
Als je vrijwilligerswerk doet (bijvoorbeeld verenigingswerk of buurtwerk), krijg je soms een vergoeding. Deze vergoeding is in de volgende 3 gevallen niet belast:

Je krijgt voor uw inzet een vergoeding die zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. Dan krijg je een vrijwilligersvergoeding. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, is deze vergoeding niet belast.
Je krijgt alleen maar een vergoeding voor de kosten die je hebt gemaakt. Dan is deze vergoeding niet belast.
Je krijgt een vergoeding voor jouw inzet én voor jouw kosten. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, is de vergoeding niet belast.
Doet u vrijwilligerswerk voor een ANBI? Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag u een bedrag aftrekken als een gewone gift.

Stijging
De Vrijwilligersvergoeding is in 2021 gestegen. Dit betekent dat er maximaal € 180 per maand en € 1.800 per jaar als vergoeding mogelijk is.

Ook meer informatie via de Belastingdienst.

Bron: Huis voor de Kunsten Limburg

Share This