logo

Voorkom een boete! Gebruik rechten vrije foto's

25 januari 2023

Op internet zijn veel foto's in omloop en makkelijk even op je website te zetten. Dat mag niet zomaar, want op foto's rust auteursrecht. Gebruik altijd foto's die jezelf hebt gemaakt of foto's die rechten vrij zijn om op websites, in nieuwsbrieven enzovoorts te plaatsen. Het kan zelfs al een probleem zijn als je een foto van iemand maakt met een tijdschrift in de hand waar een foto van iemand anders op staat.
Dus let op als je een foto van bijvoorbeeld Google gebruikt, want bijna altijd zijn deze niet rechten vrij. 

Voorkom een boete!

De vereniging uit Beek heeft een boete van bijna 400 Euro gekregen voor het oneigenlijk gebruik van een hele simpele foto die van Google was geplukt. Deze laten we nu niet zien, want dan lopen wij het risico ook een boete te krijgen.
De hoogste kosten waren voor het opsporen van de foto, bijna 300 Euro. Dit gebeurt vaak automatisch door computerprogramma's die opsporingsbedrijven gebruiken.
Bezwaar maken heeft meestal geen zin, want je moet kunnen aantonen dat je betaald hebt voor het gebruik van de betreffende foto.

Heb je foto's op je website staan die niet rechten vrij zijn? Haal ze zo snel mogelijk van de website af, maar ook van de server.

Tip: Laat je een vrijwilliger foto's maken stel dan een overeenkomst op dat de vereniging de foto's rechten vrij mag gebruiken en eventueel wat de voorwaarden zijn van het gebruik.

Let trouwens ook op wetten (AVG) met betrekking tot het fotograferen van mensen en het publiceren van de foto's. Iedereen heeft het recht om onherkenbaar te worden gemaakt op de foto's en op verzoek van de persoon/personen op de foto moeten ze worden verwijderd van de website of sociale media.

Rechten vrije foto's tegen betaling kun je via deze websites downloaden


Gratis afbeeldingen (maar niet voor elk gebruik)

Er zijn ook gratis rechten vrije foto's te downloaden, maar die mogen niet altijd gebruikt worden voor bijvoorbeeld websites.
Dus lees goed de voorwaarden die bij de foto's staan.

Heb je vragen over het gebruik van rechten vrije foto's neem dan contact op met de verenigingsconsulent van de gemeente Beek via het contactformulier.